Karabin; Lean; Digitalisering; Kultur, Kompetanse

Digitalisering, læring og Lean - Fra informasjon til aksjon!

Lean Forums Årskonferanse 2018 har fokusert på viktigheten av læring, mennesker, kompetanse og kultur. Det ble debattert rundt forståelsen av hvordan digitalisering kan hjelpe norske bedrifter til å øke produktiviteten og øke konkurransekraften. Karabin var selvsagt med!

Publisert 07/11/2018

Et heldig utvalg Karabinere har lagt to spennende dager bak seg på Lean Forums Årskonferanse 2018, der vi har tatt til oss informasjon og latt oss imponere. Tema på årets konferanse var «Arbeidslivet i en digital hverdag» og med mange inspirerende foredragsholdere, gikk vi derfra med en enda større tro på fremtiden.

Mange bedrifter og mennesker gjør en fantastisk jobb for å sikre norsk konkurransefortrinn mot lavkostnadsland og som utfordrer kollegaer og ansatte til å tenke nytt, utenfor boksen og på tvers av siloer.

 

Fremtidens lederrolle har fokus på det medmenneskelige

Det var mange gode foredrag, men vi vil spesielt løfte frem sesjonen «Fremtidens lederrolle» som svært bra og lærerik. Her fikk vi høre tankene til Tale Skjølsvik (professor i teknologiledelse), Øyvind Hasaas (flyplassdirektør Gardermoen) og Olav Bådsvik (leder for Lean i Equinor). Felles for alle var hvordan de mente de medmenneskelige aspektene, kultur og viljen til å endre seg er avgjørende for lederrollen fremover.

Olav Bådsvik, Equinor


Å ta seg tid er en forutsetning

Olav Bådsvik fra Equinor holdt et jordnært og inspirerende innlegg om hvordan fremtidens ledere må løfte blikket og sette retningen med en tydelig forklaring på «hvorfor vi gjør det vi gjør». Når det er gjort, gir man de ansatte handlingsrom til å bygge på visjonene med sine drømmer, noe som vil skape læring og forbedring fremover. Å ta seg tid til å fokusere på forbedringer mente han var en forutsetning for å lykkes.

Aha!

Samlingens aha-opplevelse var påminnelsen om forholdet mellom «det vi gjør i dag» og «forbedringer fremover» som ble oppsummert med formelen «80 % + alpha».

Michael Ballé oppsummerte det med å si at de som ikke klarer å opprette å holde standarden på kjernen i det de leverer, vil ikke komme til å lykkes i fremtiden uavhengig av hvor mye forbedringsarbeid som legges ned.

 

De som ikke klarer å opprette å holde standarden på kjernen i det de leverer, vil ikke komme til å lykkes i fremtiden
– Michael Ballé

Mats Carlin, SINTEF Digital


Digitalisering er 20 % teknologi og 80 % mennesker

Dag 2 fikk vi et inspirerende innblikk i Digital 21, en strategi med 64 tiltak for å «fremme næringslivets evne og mulighet til både å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap i takt med den økende digitaliseringen».

Fokuset var på digitalisering på tvers av bransjer, for å sikre Norges konkurransefortrinn i fremtiden, samtidig som man fokuserer på mennesket. Det ble sagt at digitalisering er 20 % teknologi og 80 % mennesker, og det er noe vi i Karabin også kan skrive hjem om!

 

 

«Pecha Kucha Special»! – 20 bilder som automatisk skiftes hvert 20. sekund  

Konferansen ble avsluttet med presentasjonsinspirasjon fra Japan, «Pecha Kucha Special»! Foredragsholderne fikk 6 minutter og 40 sekunder på seg til å presentere sitt tema.

Dette er en utrolig kul og morsom måte å bevare lytternes oppmerksomhet på, samtidig som foredragsholderne er nødt til å konsentrere seg om å få frem sine poeng. Utfordringen for noen av (de eldre?) Karabinerne var at det var like interessant å se om de timet bra ift. bildene som å få med seg budskapet.

 

Som oppsummering for årets Lean Forum konferanse, vil vi sitere Gaute Knutstad (SINTEF): «Erfaring er ikke læring hvis du ikke endrer måten du tenker på!». Takk for oss, vi sees igjen neste år!


Skrevet av; 
Anne, Lene , Eivind, Linn og Ellen

 

Kontakt oss