Are Jaastad;Karabin

- Det trengs en ny tilnærming til prosjektgjennomføring!

Ledere på tvers av ulike bransjer møttes nylig på Atlantic Hotell i Stavanger for å diskutere prosjektgjennomføring

Publisert 07/06/2019

Skrevet av: Mari Kollsgård, Seniorkonsulent i Karabin


- Tradisjonell prosjektstyring er på vei ut, sa Are Jaastad i sin innledning på lunsjmøtet til Karabin som ble avholdt 29.mai.

Han fortalte at prosjekter tradisjonelt har blitt planlagt til minste detalj før leverandører etter beste evne har fått tilby den beste prisen for å få lov til å levere i henhold til plan. Det kan gi flere utfordringer.

Må involveres tidlig

- Konsekvensene med denne metoden er at hvis ikke resultatet blir som forventet, blir det fort diskusjoner om det er planen som var dårlig eller om leverandørene har gjort feil. Samarbeid med leverandører og kunder kan altså vise seg å bli en risikofylt og kostbar affære, dersom man ikke våger å legge til rette for forbedring underveis og å ha tillit til hverandre gjennom godt samarbeid i hele prosjektløpet, fortsatte Jaastad.

Are Jaastad er leder for Karabin i Stavanger og har lang erfaring som toppleder i industribedrifter før han ble konsulent. Han fortalte at Karabin nå opplever nå at næringslivet i Stavanger-regionen er i ferd med å bli flinkere til å involvere leverandører og utfordre kunder tidlig.

Foto: Elisabeth Kjørmo

Skanska er fleksible

Roar Fosse hadde et spennende innlegg om hvordan Skanska som entreprenør organiserer gjennomføringen og samarbeid om store prosjekter.

- Det er avgjørende å ha et godt system for å kontinuerlig revidere og forbedre byggeplanen og detaljplanlegge rett før oppgaver skal gjennomføres. Hvis ikke leverandører og kunden har tillit i gode grensesnittavtaler er dette umulig, sa Fosse, som er avdelingsleder for BIM og VDC i Skanska.

Han fortalte at rundt 73% av oppgavene som er planlagt vanligvis ikke blir utført helt etter plan. Derfor må man enkelt kunne endre den.

- Da nytter det ikke å sende ut dyre endringsordre og så forhandle. Beslutninger må tas raskt og man må ha tillit til hverandre, sa Fosse.

Han er også opptatt av at ny teknologi og digitaliseringstiltak skal forbedre eksisterende prosesser, og ikke legges til i ulike paralleller.

-Teknologi kan være et fantastisk hjelpemiddel for å få data som gjør oss i stand til å ta gode beslutninger. Da må behovet defineres først – ikke løsningen, sa Fosse.

Roar Fosse “walked the talk” med videoer, bilder og gode historier fra byggeprosjekter i Skanska. Foto: Elisabeth Kjørmo

Aker BP i allianser

Kristin Alne, leder for Engineering i Aker BP, fortalte om hvor viktig det er for oljebransjen å utfordre hele verdikjeden og å samarbeide med sine allierte tidlig i utviklingen av nye felt.

- Samspillet bidrar til å holde kostnadsnivået nede når oljeprisen svinger, og man kommer frem til nye innovative løsninger. Å jobbe i allianser krever åpenhet og tillit, samt at alle parter jobber mot felles mål, sa Kristin Alne.

Kristin Alne i Aker BP om å jobbe i allianser. Foto: Elisabeth Kjørmo​

Betydelig gevinstmuligheter

Are Jaastad stod for oppsummeringen ved slutten av møtet.

- Å samarbeide bedre i prosjekter på tvers av selskapslogoer handler ikke bare om vilje, men om kompetanse, organisering, systemer og gode støtteverktøy.  Det er en jobb som må gjøres - men gevinstpotensialene er enorme, avsluttet Jaastad.

Karabin holder jevnlig lunsjmøter og tverrfaglige seminarer i Stavangerområdet og de andre store byene i Norge.

I Karabin er vi spesialister på å analysere og forbedre hvordan virksomheter leverer sine produkter og tjenester. De siste 7 årene har vi skapt 6,1 milliarder i dokumenterte resultater for våre kunder. Foto: Elisabeth Kjørmo


Skrevet av: Mari Kollsgård, Seniorkonsulent i Karabin

Kontakt oss